Solidariteitsfonds

Het Amadeus Lyceum heeft op initiatief van de PMR en de ouderraad een solidariteitsfonds opgericht. Dit fonds is bedoeld om ouders die een meerdaagse (buitenlandse) reis voor hun zoon of dochter niet kunnen betalen, financieel te ondersteunen.

Wij zijn van mening dat kosten nooit een belemmering mogen zijn om aan schoolactiviteiten mee te doen. Iedereen telt mee en wij willen dus ook graag dat elke leerling mee gaat op werkweek of stedenreis. Een expert, die dit jaar een stedenreis heeft georganiseerd maar tevens ambassadeur is van het solidariteitsfonds, zegt daarover het volgende:

“Wie niet rijk is moet slim zijn. Zo heet de documentaire van Kruispunt die ik laatst op tv voorbij zag komen. Ervaringsdeskundigen, in Utrecht, kregen les in hoe zij zelf anderen kunnen helpen om te gaan met een zeer beperkte hoeveelheid geld. En dan dus niet de vraag hoe lang, of hoe ver we op vakantie zullen gaan, maar de vraag of er voldoende geld is voor eten. Een moeder en dochter hadden samen slechts 80 euro per week voor alle boodschappen! Als er dan een rekening voor een werkweek of schoolreisje binnenkomt breekt er paniek uit lijkt me.

Dit jaar organiseer ik voor de derde keer de Antwerpen-reis voor Havo en VWO 3. Ieder jaar zijn er enkele leerlingen waarbij het spannend is of ze meekunnen. Vaak vanwege financiële redenen. Ik vind dat heel moeilijk. Laten we dat betalen van de grote pot denk ik dan, dat merkt niemand. Het is slechts één euro per persoon, bij drie kinderen slechts die euro per persoon. Maar wie ben ik om te bepalen waar uw geld naartoe gaat? Daarnaast is het toewijzen ook een zeer precaire zaak. Heeft iedereen evenveel recht op een toelage? En dan ook hetzelfde bedrag? Wellicht als we 50/50 doen kunnen we twee mensen helpen in de plaats van één…”

Door samenwerking met Stichting Leergeld is een oplossing gevonden voor bovenstaand dilemma. Stichting Leergeld zal het Solidariteitsfonds Amadeus Lyceum gaan beheren.