Uitwisseling Italië: de reis naar Pavullo 2019 (door Nederlandse ogen)

9 maart

Dinsdag 5 maart

Zonder een reis over de besneeuwde Alpen en zonder enig oponthoud of vertraging landen we rond half vijf op het vliegveld van Bologna. Het weerzien met onze Italiaanse vrienden is eerst spannend maar blijkt gelukkig heel hartelijk. We worden onthaald als welkome gasten. Er wordt veel gelachen en geknuffeld.

‘s Avonds is er ter ere van ons een welkomstfeestmaal georganiseerd. Het eten is heerlijk, overvloedig en blijft maar doorkomen. Alles is een lokale specialiteit, we kunnen dus niet weigeren. Maar dit vinden wij geen straf. In de zaal hangen een Nederlandse en Italiaanse vlag, uit volle borst wordt het Italiaanse volkslied meegezongen. Al met al een super begin van de uitwisseling.

Woensdag 6 maart

Vandaag gaan we naar Modena. Maar eerst een typisch Italiaans ontbijt. Koffie met brioche. (voor onze begrippen een heel  bescheiden begin)

We gaan met openbaar vervoer, net zoals de Italiaanse leerlingen die dagelijks van diverse plekken rondom Pavullo naar school toe reizen. Een bijzondere belevenis. Hierover later meer. In Modena vertellen de Italiaanse leerlingen over deze stad. Ze nemen ons mee op een bijzondere plek waar de Romeinse overblijfselen vanuit een laag van 7 meter onder het maaiveld naar straatniveau zijn gebracht. Onder meer de belangrijke verbindingsweg Via Aemilia met aan beide kanten de voor Romeinen gebruikelijke grafmonumenten met Latijnse opschriften. Op de Via Aemilia zijn de door de eeuwen heen ingesleten karrensporen nog duidelijk te zien!

In Modena worden we door de Italiaanse leerlingen als volleerde en enthousiaste gidsen verder begeleid naar het museum en de Duomo waar eens per jaar de sarcofaag van de patroon van de kerk ceremonieel wordt geopend…... Dat is gelukkig vandaag niet het geval.

De lunch mogen de leerlingen in of rond de overdekte markt gebruiken. Daar worden allerlei lokale specialiteiten in een overdaad aan geur en kleur aangeboden. Veel leerlingen gebruiken de vrije tijd om de omgeving te verkennen.

Het volgende onderdeel omvat een bezoek aan het geboortehuis van Enzo Ferrari en een naast gelegen tentoonstelling van diverse prachtige, iconische automodellen. Zo is er een 1,6 miljoen kostende eenzitter zonder voorruit (nieuw!) en een prachtige  250 GTO met een waarde van 50 miljoen. Jammer genoeg mogen we niet in of aan de wagens zitten ☹

De terugweg is de grootste belevenis, een oefening in geduld. Ofwel wachten op de bus. Daar waar we eerst 18:00, daarna om 17:30 en daarna weer om “hij komt zo” zouden gaan, vertrekken we uiteindelijk om 18:15. Tsja, dit hoort er ook allemaal bij….

In Pavullo worden de leerlingen weer verenigd met hun gastgezinnen. Op diverse plekken in Pavullo komen we ze met hun gastheer of -vrouw tegen.

Donderdag  7 maart

Dit is de dag van de Science marathon in de school. De leerlingen worden met hun gastheer verdeeld over 10 groepen. Elke groep mag een aantal proeven doen zoals bijvoorbeeld het werken met stuiterballen, 3D brillen, vals geld en UV licht, magneetjes, een onzichtbaarheidsmantel etc.

De lunch wordt aangeboden door de Italiaanse leerlingen in een gereserveerde pizzeria. Daar krijgen onze leerlingen het favoriete voedsel van hun leeftijdsgenoten aangeboden. Het aanbod wordt super gewaardeerd. Toch worden de culturele verschillen zichtbaar. Zo zijn de leerlingen pizza met patat of met rookworst niet gewend. Maar goed, dat is ook iets wat bij de uitwisseling hoort. Je wordt bewust  van de verschillen van de verschillende culturen. En je waardeert de hartelijkheid waarmee er voor je wordt gezorgd. Waarvoor dank. ????

Na de lunch gaan de leerling  geocachen in de natuur in de omgeving van het vliegveld. Dat is nog niet makkelijk! Binnen een straal van een flink aantal meters van een coördinaat in Google maps moet er een “cache” worden opgespoord, een klein zakje of doosje met daarin een opdracht. Zo snel mogelijk een heuvel oprennen, een dansje doen, een foto maken, een menselijke slinger uitbeelden en meer. Alle opdrachten worden via tientallen whatsappberichten gedeeld om uiteindelijk te kunnen worden beoordeeld.

Rond 16:00 is geocaching klaar en mogen de leerlingen naar huis. Ook nu weer worden na deze tijd leerlingen met gastheren gespot bij plaatselijke trekpleisters zoals kasteel Montecucculo én de plaatselijke Gellateria’s (ijssalons).

Vrijdag 8 maart

Vandaag is de dag van de vervoersstaking! Inmiddels is bekend dat het slechts een bescheiden actie is en dat het vliegverkeer er geen last van ondervindt. Toch zijn we blij dat we het risico niet hebben genomen en een dag later terug gaan.

We gaan naar FICO, een tentoonstelling gewijd aan puur Italiaans eten. Op deze locatie wordt de hele keten getoond van dieren, planten, bereiding tot aan het proeven en eten van het eindproduct. In zes multimediaruimtes wordt ingegaan op specifieke onderwerpen en in diverse keukens is via een glazen wand het bereidingsproces van bijvoorbeeld kaas, worst, pasta, ijs, brood goed te volgen. Leerlingen mogen er zelf hun eigen lunch uitkiezen.

In de middag gaan we naar Bologna en lopen naar de Piazza Maggiore. Hier gaan de leerlingen in groepjes van minimaal 4 met Italiaanse gastheer of -vrouw Bologna verkennen en hun favoriete bezigheid (SHOPPEN!) uitoefenen.

Helaas nemen we op het busstation afscheid van Noa en Mariale, zij gaan de volgende ochtend al vroeg terug naar Nederland. Dit in verband met een optreden en een belangrijke wedstrijd. Voor deze laatste avond is er in Pavullo een afscheidsfeestje georganiseerd door de gastvrije Italiaanse leerlingen. Een super gebaar!

Zaterdag 9 maart

Helaas is dit de laatste dag. Wij vliegen straks weer naar Schiphol en de Italiaanse leerlingen gaan op zaterdag weer een halve dag naar school.

Om 8:00 verzamelen we op school en om 9:30 vetrekken we naar Bologna Airport.

In deze anderhalf uur wisselen we de certificaten van deelname uit. De Nederlanders delen de Italiaanse certificaten uit, de Italianen delen de Nederlandse uit. Dikke pret natuurlijk om te horen hoe je naam in een andere taal wordt uitgesproken.

Ook wordt de groep met de meeste punten bij de opdrachten van donderdag bekend gemaakt. Twee groepen hebben elk 40 punten gescoord en we hebben maar één prijs! Gelukkig hebben we daar een laatste duel voor bedacht wat uiteindelijk tot de uiteindelijke ontvanger van de paaseitjes leidt. Gelukkig hebben we nog een kilozak achter de hand zodat iedereen van deze Nederlandse lekkernij kan genieten.

Als laatste wisselen we de vlaggen uit. Elke leerling heeft zijn / haar naam op de vlag geschreven als tastbare herinnering aan deze geweldige uitwisseling. De vlaggen krijgen straks een prominente plek midden in de school. Dan is het toch echt tijd om afscheid te nemen met een paar zoenen, een ferme handdruk en een flinke knuffel. En ook met een traantje…

CIAO! Alla prossima volta! Het was geweldig! ????