Gastles Koen de Regt | RTL Nieuws

6 februari

Koen de Regt, werkzaam bij de onderzoeksredactie van RTL Nieuws, komt op 6 februari een gastles geven bij Nederlands in havo5 en vwo5

In oktober zag ik een tweet van Koen de Regt voorbijkomen waarin hij verwees naar een noodkreet van collega Erik Mouthaan. Erik vond dat er les moest komen in nieuwsgeletterdheid. Zijn volgers vielen namelijk over nieuws dat hij had gebracht over een president die verdient aan een zakenimperium, terwijl hij dealt met het land waarin dat imperium gevestigd is. Erik had uitgelegd dat nieuws iets is wat anders is, wat afwijkt van de norm. Aangezien het presidentengedrag afweek van de norm, was het voor hem nieuws. Anderen vatten dit op als een aanval op de betreffende president, terwijl het voor hem een constatering was. Als lerares Nederlands zou je bijna zeggen: leuke examenvraag.

Verslaggever Koen doet zijn verhaal vakkundig, de leerlingen luisteren aandachtig en geven hun mening over de aspecten van journalistiek die de revue passeren. Als Koen vraagt of de nieuwsconsumenten die hij voor zijn neus heeft, een idee hebben aan welke regels de journalist zich moet houden, komen ze een heel eind. Toch merken we dat die regels lastig zijn en niet 100% waterdicht. De waarheid moet een rol spelen – maar hoe rekbaar is dit begrip? -, er moet hoor en wederhoor gepleegd worden – in hoeverre moet ik echter iedereen een stem geven? -, een journalist moet objectief zijn – maar ik heb als Koen de Regt ook een mening die ik wel eens ventileer op Twitter en ik ga ook stemmen: mag dat? – en er moet onderzoek gedaan worden naar de feiten. Uiteindelijk gaat het er Koen om dat hij graag betrouwbaar nieuws presenteert aan zijn publiek tijdens het RTL Journaal, maar dat de nieuwsconsumenten op hun beurt ook een taak hebben: beoordeel of het nieuws dat je onder ogen komt, betrouwbaar is, gebaseerd is op onderzoek en jou niet in een hoek wil duwen.