Leerlingen Amadeus Lyceum dansen in stilte tijdens de ‘International Day of Silence.

20 april

Tussen de lessen door even lekker dansen met je hele klas, vrijdagochtend gebeurde dit op het Amadeus Lyceum. In vier rondes mochten alle brugklassers vijfenveertig minuten feesten in het theater. Een zaal gevuld met dansende kinderen, een DJ, flitsende lampen en honderdvijftig oplichtende koptelefoons, toch was er nauwelijks geluid te horen tijdens de ‘Silent Disco’. Door middel van de gezamenlijke stilte werd dit jaar op deze manier aandacht gevraagd voor pesten op school.

Ook dit jaar werd deze actie georganiseerd door de leerlingen van de GSA. In samenwerking met de antipestcoördinator van de school maakten zij mogelijk dat alle brugklasleerlingen met drie klassen tegelijk een blok vrij geroosterd werden om deel te nemen aan de stille disco. De actie bleef niet onopgemerkt, zo liepen er reporters van het jongerenplatform Jong030 rond om alle activiteiten vast te leggen en de delen op social media en zij maakten deze reportage. Ook kwam blogger Elio Heres om verslag te doen voor het GSA Netwerk Nederland.  De muziek werd verzorgd door vierdejaars leerling Daan Polder.

“We vinden het belangrijk dat de leerlingen op onze school stilstaan bij de gevolgen van pestgedrag. Mensen die gepest worden, hoor je vaak niet uit onzekerheid of angst nog méér gepest te worden. Door aan de stiltechallenge van het GSA netwerk mee te doen, geven we aan dat pesten op onze school onacceptabel is. Met deze actie hebben we twee belangrijke dagen, namelijk de ‘Dag tegen Pesten’ én de ‘International Day of Silence’, op een eigentijdse manier onder de aandacht kunnen brengen. ’ aldus Anne Kastelijn, sinds dit schooljaar voorzitter van de GSA van het Amadeus Lyceum. ‘De actie was een groot succes, in de pauzes en in de middag kwamen er zelfs ook leerlingen uit hogere jaren even langs in het theater om te dansen. Wij vinden het als GSA van de school dan ook super tof van de school dat we deze actie op deze manier mochten organiseren.’

Om 12.10 uur werd nog even stilgestaan bij het vertrek van Nova, initiatiefnemer van de GSA op school, zij gaat over een paar weken haar vwo examens in en heeft het voorzitterschap dit schooljaar overgedragen.