De Nacht van de Kakkerlak – nieuwe familievoorstelling van De Vrijstaat

18 mei

UTRECHT – Kinderkunstwerkplaats De Vrijstaat en Podium Hoge Woerd presenteren van vrijdag 19 t/m woensdag 24 mei de muzikale familievoorstelling De Nacht van de Kakkerlak. Deze fabuleuze voorstelling is een griezelige trip naar de nachtelijke onderwereld voor durf-als vanaf 8 jaar. Op vrijdag en zaterdag zijn er voorstellingen om 19:30 uur en op zondag en woensdag matineevoorstellingen om 15 uur.

De Nacht van de Kakkerlak

In de nieuwste muzikale voorstelling van De Vrijstaat spelen dit keer insecten de hoofdrol. Gehaat en gevreesd als ze zijn worden ze stelselmatig bespoten en vertrapt door de mens. Maar nu komen de insecten in opstand. Als soort overtreffen zij de mens in leeftijd met miljoenen jaren, in aantal ook, dus waarom zouden ze zich nog langer als griezels in een hoekje laten drukken? Met het mensenmeisje Teekla als bondgenoot besluiten ze de mensheid een koekje van eigen deeg te geven. Theatermakers Paul Feld en Daphne de Bruin staan voor nieuw geschreven toneelteksten waarin humor en maatschappelijke thema’s samenkomen in aantrekkelijke muziektheatervoorstellingen voor een publiek van 8-88. Daphne de Bruin: “Via de dieren kun je op een fantasierijke manier de mensenwereld onder de loep nemen. Je ziet een spannend verhaal over insecten maar kijkt op een bepaalde manier ook naar de huidige samenleving. Dat maakt de voorstelling aantrekkelijk voor zowel jong als oud.”

Talentontwikkeling

In De Nacht van de Kakkerlak spelen professionele acteurs samen met kinderen van basisscholen Hof ter Weide en De Klimroos. Zij werken intensief samen met de regisseur en professionele cast, krijgen spellessen op school en repeteren meerdere keren op locatie in kostuum en decor. De voorstelling wordt live begeleid door jongeren van het Amadeus Lyceum. Onder begeleiding van een bandcoach en muziekdocent hebben zij eigen composities gemaakt voor de voorstelling en diverse muziekstukken ingestudeerd.

Daphne de Bruin (theatermaker en artistiek leider De Vrijstaat): “We betrekken onze partnerscholen op zoveel mogelijk manieren bij de voorstelling. We verzorgen kunstlessen in de klas en exposeren de kunstwerken van de leerlingen gedurende de speelperiode van De Nacht van de Kakkerlak in Podium Hoge Woerd”. Het Amadeus Lyceum heeft het insecten-thema  in de lessen Drama en Nederlands geïntegreerd. Suzanne Verouden (dramadocent Amadeus Lyceum): “Leerlingen leren tijdens de dramalessen op school te transformeren in een insect en verdiepen zich in de leefwereld van de insect. Wie is de baas? Wie verdedigt de koningin? Wie haalt voedsel? Hoe beweegt de groep zich? Ze werken toe naar een presentatie voor klasgenoten waarin ze een nachtmerrie met insecten verbeelden.”

Artiest in huis

De Vrijstaat zoekt voor iedere voorstelling de samenwerking met lokale partners. Dit zijn niet alleen scholen en organisaties, maar ook kunstenaars. Zo maakt de Utrechtse theatervormgever Kim van der Zijde het decor en de kostuums voor De Nacht van de Kakkerlak. Voorafgaand aan de matineevoorstellingen op zondag 21 en woensdag 24 mei kunnen kinderen samen met Kim een insectenhoofddeksel voor op hun eigen kop maken.

Ook poppenmaker Jochen Lange is betrokken bij de voorstelling. Jochen is in 2017 de Artiest in Huis van De Vrijstaat en vanuit deze rol betrokken bij uiteenlopende projecten. Op De Vrijstaat KunstAcademie daagt hij de kinderen en jongeren uit om onderzoek te doen naar poppenspel en zo hun eigen bespeelbare pop te ontwikkelen. In het najaar zijn de bijzondere poppen van Jochen te zien in het Gebouw tijdens Pop-Up. Voor De Nacht van de Kakkerlak maakt Jochen poppen van alle hoofdpersonages en verzorgt hij kunstlessen in de klas.

De Nacht van de Kakkerlak is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Kijk voor tijden en kaartverkoop op www.podiumhogewoerd.nl

Credits: De Nacht van de Kakkerlak
Spel: Gabby Bakker, Eleni Achilleos, Daphne de Bruin en kinderen van Hof ter Weide en OBS De Klimroos in de rol van insecten.
Muziek: Bas, August, Manuel, Anne, Ylana, Jimmie, Tom (Muziekensemble Amadeus Lyceum), Bart Laan (bandcoach) en Andreas Suntrop (muzikale adviezen)
Tekst & regie: Paul Feld / decor & kostuum: Kim van der Zijde / poppen: Jochen Lange / licht & geluid: Charlie Feld